X
    Categories: Profesní senioritaVzdělávání

Akreditace nových programů konceptu PROFESNÍ SENIORITA

Programy profesní seniority

Získali jsme v letošní roce 2017 akreditaci MPSV ČR na vzdělávací a výcvikové programy konceptu profesní seniority pro vzdělávání a výcvik pracovníků v sociálních službách.

Co je profesní seniorita?

Profesní seniorita není o stáří, jak by mohlo vyplývat z pojmu „seniorita“. Jedná se o kombinovaný koncept celoživotního učení, vzdělávání a rozvoje kariéry zaměstnanců na všech úrovních organizační struktury.

Koncept profesní seniory se zaměřuje na využívání schopností a dovedností zaměstnanců, jejich zájmu a motivaci je dále rozvíjet a hledat jejich uplatnění v rámci zaměstnání. Rozvoj dovedností a znalostí pak aktivně využívat k pozitivnímu ovlivňování vlastní kariéry.

Profesní rozvoj a uplatnění v zaměstnání vytváří prostředí pro seberealizaci jednotlivců v rámci jejich práce a přispívá k udržení jejich pracovní schopnosti a vede k aktivnějšímu životu a prodloužení aktivního věku.

Programy profesní seniority

Program uvádíme pod souhrnným názvem  „Nástroje profesního ukotvení a rozvoje kariéry“.

Program byl vyvinut tak, aby podporoval zájem a motivaci zaměstnanců na všech úrovních řízení k pozitivnímu ovlivňování a budování vlastní profesní kariéry, růstu odbornosti a udržení duševní rovnováhy a pracovní schopnosti. Současně slouží zaměstnancům jako vodítko (průvodce) pro zvládání změn v současně rychle se měnícím světě.

Použité metody a nástroje zvyšují schopnosti účastníků programu nacházet úspěšná řešení při rozvoji vlastní kariéry a posilují jejich schopnost zvládat potenciální potíže vyskytující se v různých pracovních situacích v každém zaměstnání.

Programy profesní seniority

Tyto situace jsou simulovány prostřednictvím modelových případů vycházejících z běžné pracovní reality na většině pracovišť. Účastníci společně hledají a diskutují příčiny problémů, hledají a navrhují řešení zahrnující jejich aktivní účast při realizaci. Učí se základní dovednosti nezbytné pro řízení a ovlivňování vlastní kariéry, nacvičují zvládání změn (v zaměstnání i osobním životě) a učí se vyrovnávat se s případnými nezdary.

Program využívá skupinové metody práce se zaměstnanci zaměřené na podporu motivace jejich spoluodpovědnosti při řízení vlastní kariéry, odborného růstu, naplňování seberealizace a rozvoje sounáležitosti s „životem“ organizace zaměstnavatele.

Další informace k programu a k akreditaci si můžete stáhnout ZDE.

Zbyněk Dohnal :