X
    Categories: Univerzita 3. věkuVzděláváníVzdělávání seniorů

Projekt U3V v regionech – Domov u Františka, Újezd u Brna.

Univerzita třetího věku - slavnostní předávání Osvědčení.

Domov u Františka v Újezdu u Brna je dalším zařízením sociálních služeb pro seniory, které se zapojilo do projektu „Univerzita třetího věku v regionech“.

Domov u Františka je nově postavené a moderní zařízení. Provoz byl zahájen 18. 3. 2016. Zřizovatelem je Jihomoravský kraj. Domov u Františka poskytuje celoroční ubytování  a péči v sociálních službách domovy pro seniory a domovy se zvláštním režimem.

Kapacita zařízení je 100 lůžek, z toho 54 jednolůžkových  a 23 dvoulůžkových.  100 míst je  rozděleno – 20 lůžek ve službě domovy pro seniory (14 jednolůžkových pokojů a 3 dvoulůžkové pokoje), 80 lůžek ve službě domovy se zvláštním režimem (40 jednolůžkových pokojů a 20 dvoulůžkových pokojů).

V domově probíhal v období od 20. dubna do 1. června 2017 kurz „Trénování paměti a dalších kognitivních dovedností“  v rámci celoživotního vzdělávání Univerzity třetího věku Masarykovy univerzity v Brně.

Kurz byl poněkud netypický v tom, že účastníci nebyli jen uživatelé sociálních služeb z tohoto domova, ale zúčastnilo se i několik zájemců – seniorů z města a několik zájemců ze sousedního městského zařízení sociálních služeb pro seniory.

Univerzita třetího věku – slavnostní předávání Osvědčení.

Kurz absolvovalo celkem 22 účastníků, kteří obdrželi Osvědčení vydané Masarykovou univerzitou. Předávání osvědčení mělo velmi slavnostní charakter a zúčastnily se ho tentokrát významné osobnosti, prof. JUDr. Naděžda Rozehnalová, CSc., prorektorka pro záležitosti studentů Masarykovy univerzity, Mgr. Martin Petřík, vedoucí odboru sociálních věcí Jihomoravského kraje, ThDr. Jan Hradil, Th.D., starosta města Újezd u Brna, Bc. Ing. Barbora Hašková, manažerka pro koordinaci celoživotního vzdělávání Masarykovy univerzity, JUDr. Antonín Jízdný, ředitel Domova u Františka, další pracovníci domova a rodinní příslušníci některých absolventů.

Předávání Osvědčení absolventům kurzu bylo nejen slavnostní, ale i hodně emotivní. Dojetí a zájem účastníků o další vzdělávání měl další, vedlejší pozitivní efekt v tom, že pan starosta Hradil přislíbil finanční dotaci na realizaci obdobných kurzů i v městském zařízení pro seniory.

Zbyněk Dohnal :