X
    Categories: Vzdělávání

Zahájení klubů v organizaci DOTYK II

V rámci realizace projektu „Služby schizofrenikům v domácím prostředí“,  ev.č. CZ.03.2.60/0.0/0.0/15_022/0001073, navazujeme na předchozí několikaletou spolupráci s organizací DOTYK II.

Od roku 2014 spolupracujeme s organizací DOTYK II na vytváření a realizaci programů zaměřených na aktivizaci osob s duševním onemocněním (schizofrenie). Vzdělávací programy jsou zaměřené zejména na procvičování a rozvoj kognitivních funkcí. Realizace projektu v období 2016 – 2018 umožní rozšířit tuto spolupráci a začlenit do klubové činnosti, zaměřené na posilování kognitivní kondice, nové klienty.

Organizace DOTYK II je nezisková organizace, která se zabývá poskytováním sociálních služeb v oblasti rané péče pro děti s poruchami autistického spektra a sociální rehabilitace pro duševně nemocné.

Služba sociální rehabilitace se snaží o návrat duševně nemocných do života přímo životem, ne uměle vytvářeným prostředím. Na základě vlastních zkušeností a metod podpory a pomoci vyzkoušených a ověřených v rodičovské skupině pomáhá lidem s duševním onemocněním k návratu a začleňování do sociálního prostředí. Pracovní tým je tvořen vysokoškolskými odborníky v oblasti psychologie, speciální a sociální pedagogiky se znalostí schizofrenie a lidmi, kteří si prošli duševním onemocněním schizofrenie a doplnili si svoje vzdělání rekvalifikací na pracovníky v sociálních službách.

Organizace sídlí v Centru sociálních služeb DOTYK II v Brně na ulici Vídeňské 127 (budova firmy REMET s.r.o.).  Zde jsou k dispozici prostory pro činnosti, které mohou děti a jejich rodiče využívat při:

  • ambulantních konzultacích;
  • odpoledních činnostech pro děti a rodiče;
  • individuálním nácviku aktivit;
  • setkávání rodičů.

Mají zde svůj klub také duševně nemocní schizofrenií. Schází se zde pravidelně 1x za týden, aby se setkali a popovídali si, zazpívali, zahráli hry, poslechli hudbu, trénovali kognitivní funkce, společně si četli, vyrobili dárky na Vánoce pro své blízké, učili se vařit nová jídla, chodili na výlety…  Realizují se zde také programy, které povedou odborníci terapeuti a jiní nabízející zábavu a poučení pro rozvoj osobnosti a socializace osob se schizofrenií.

Podstatou naší spolupráce v rámci projektu jsou tzv. „terapeutická odpoledne“, která jsou zaměřena na vlastní trénink kognitivních funkcí a na pohybové aktivity, zejména pohyb s využitím terapeutického tanceKognitivní trénink sestává ze souborů různých cvičení zaměřených na různé kognitivní funkce. Cvičení jsou sestavována tak, aby účastníci plnili různé úkoly, které zahrnují i běžné životní situace a posilovali kognitivní dovednosti i ve vztahu k adaptaci v sociálním prostředí.

Pravidelný pohyb je klíčový v životě člověka nejen pro dobrou fyzickou kondici, ale i pro správné fungování mozku. Je také důležitý pro posilování imunitního systému, který hraje podstatnou roli ve správném fungování řady biologických i fyziologických procesů v lidském organizmu. Forma terapeutického tancedvojí důležitou roli. Je zábavná a motivuje účastníky se zúčastňovat a tedy se i setkávat – role sociální. Při učení se tanci si trénují účastníci ovládání vlastního těla, koordinaci pohybů a vykonávají fyzicky namáhavý pohyb, který je pozitivní z hlediska fyzické kondice.

Obě formy cvičení jsou extrémně důležité pro lidi s psychickým onemocněním. Jedním z projevů schizofrenie je i pokles výkonnosti kognitivních funkcí. Lidé s tímto onemocněním se „stahují“ ze společnosti jiných lidí, uzavírají se do sebe, nekomunikují a odmítají se stýkat s jinými lidmi. Tak vzniká začarovaný kruh sebeposilující se destrukce.

V tomto ohledu je pro lidi s psychickým onemocněním a děti s poruchami autistického spektra  úloha a role organizace DOTYK II.  klíčová a v naší zemi do značné míry nezastupitelná. Těší nás spolupráce s někým, kdo tak významně pomáhá lidem, kterým zdravotní systém takto pomoci nedokáže.

Zbyněk Dohnal :