X
    Categories: Univerzita 3. věku

Univerzita 3. věku v regionech

V roce 2015 rozšířila Masarykova univerzita v Brně svou působnost Univerzity 3. věku do realizace vzdělávacích kurzů v pobytových zařízeních pro seniory v rámci Jižní Moravy. Projet je realizován s finanční podporou Jihomoravského kraje a byl určen pro sociální zařízení zřizovaná krajem. Smyslem projektu je umožnit vzdělávání v rámci U3V i lidem, pro které je dojíždění na univerzitu do Brna obtížné nebo nerealizovatelné. To platí zejména pro seniory v pobytových zařízeních sociálních služeb lokalizovaných mimo Brno.

V roce 2017 se projekt U3V v regionech rozšiřuje i do jiných, než krajských sociálních zařízení pro seniory a mimo Jihomoravský kraj.

U3V v regionech Jižní Moravy

Rok 2015 byl rokem pilotním, kdy byl ověřován jednak zájem jednotlivých domovů o seniory o tuto formu vzdělávání, ale také zájem z řad uživatelů sociálních služeb se těchto vzdělávacích kurzů zúčastnit. Projekt byl realizován ve třech zařízeních – Domov pro seniory Předklášteří, Domov pro seniory Vyškov, Domov pro seniory Bažantnice, Habrovanský zámek, Domov pro seniory Zastávka u Brna a Domov pro seniory Černá Hora.

Účastníci vzdělávacích kurzů měli nejprve velké obavy se do kurzů přihlásit. Pro většinu z nich je Masarykova univerzita v Brně natolik významnou vzdělávací institucí, že si nedovedli představit, že by měli být ve svém věku „studenty“ této univerzity. Navíc se připojily obavy, zda je nebude někdo zkoušet a obávali se vlastního selhání.

Projekt byl výzvou i pro lektory. Bylo nezbytné styl a obsah výuky přizpůsobit daným podmínkám a vzít v úvahu značnou rozdílnost ve schopnostech a dovednostech jednotlivých účastníků. Vzdělávací kurzy musely být upraveny jak obsahově, tak metodicky, aby účastníci zvládali přednášená témata a zažívali pocit úspěchu. Ten je pak motivoval k další účasti na kurzu a jeho absolvování.

Projekt byl natolik úspěšný, že Jihomoravský kraj vyčlenil finanční prostředky na podporu této formy vzdělání i pro rok 2016 a 2017.

V roce 2016 byly realizovány tři kurzy: ( v devíti domovech pro seniory)

Jako externí lektoři Masarykovy univerzity jsme realizovali jarní kurzy Trénování paměti a dalších kognitivních dovedností  I.Domově pro seniory v Božicích, Domově pro Seniory ve Skalici, Domově pro seniory Černá Hora a Domově pro seniory ve Strážnici (kliknutím si otevřete odkaz na fotogalerie na stránkách Akademie trénování paměti, z.s.)

V podzimním běhu jsme realizovali pokračovací kurz Trénování paměti a dalších kognitivních dovedností  II. v Domově pro seniory v Habrovanech.

Rozšíření U3V do dalších zařízení a regionů

Kurzy U3V v regionech nejsou určeny jen pro sociální zařízení zřizovaná Jihomoravským krajem. Kurzy je možné realizovat i v jiných sociálních zařízeních, která si kurzy zakoupí. Více informací si můžete stáhnout v MYSLiKONU č. 10-2016.

Vzhledem k tomu, že při realizaci našich kurzů je nezbytná spoluúčast pracovnic v sociálních službách, které v průběhu kurzu poskytují účastníkům podporu, pořádali jsme na podzim roku MPSV ČR o akreditaci kurzu realizovaného v rámci U3V. Pokud akreditace bude schválena, bude možnost u zakoupených kurzů vystavit zúčastněným pracovníkům osvědčení o účasti na akreditovaném vzdělávání v rozsahu 12 hodin.

V roce 2017 o projekt vzdělávání seniorů v rámci U3V v regionech projevilo zájem městské zařízení sociálních služeb Domov pro seniory Znojmo a mimo Jihomoravský kraj Sociální služby města Lipníka nad Bečvou.

Co je Univerzita 3. věku?  

Univerzita třetího věku, ve zkratce U3V, je souborem programů celoživotního vzdělávání zaměřeným na vzdělávání osob v postproduktivním věku. Základním posláním U3V je otevření univerzitních zdrojů poznatků, vědomostí a dovedností pro osoby seniorského věku. Cílem U3V je nejen prohlubovat dosavadní vědomosti, ale také prezentovat nové poznatky, obory a technologie, které jsou jinak seniorům nepřístupné. Masarykova univerzita úspěšně realizuje kurzy univerzity třetího věku již od roku 1990 a je považována za jednu z největších a nejvyhledávanějších univerzit třetího věku v České republice.

Podmínky pro přijetí ke studiu na U3V jsou dané stanovené tak, že účastníkem programu U3V může být osoba, která dosáhla věku potřebného pro přiznání starobního důchodu a má úplné středoškolské vzdělání s maturitou. Posluchači U3V nejsou studenty podle zákona č. 111/1998 Sb. o vysokých školách.

V rámci projektu U3V v regionech však tato podmínka pro účast ve vzdělávacích kurzech není vyžadována. Základními podmínkami pro přijetí uživatelů sociálních služeb v domovech pro seniory je dobrovolná a aktivní účast v realizovaných kurzech. 

Účastníci, kteří úspěšně absolvují kurz obdrží od Masarykovy univerzity „Evidenční list“ o absolvování kurzu. Předání těchto „diplomů“ se odehrává na slavnostním závěrečném setkání, která si organizují jednotlivá zařízení samostatně (viz fotogalerie).

Zbyněk Dohnal :