X
    Categories: Univerzita 3. věkuVzděláváníVzdělávání seniorů

Univerzita třetího věku v regionech 2017 – hodnocení projektu

U3V v domovech pro seniory

Projekt Univerzita třetího věku v regionech 2017 – v tomto roce se projevil významný vzestup zájmu zařízení sociálních služeb. Projekt realizuje Masarykova univerzita v Brně s finanční podporou Jihomoravského kraje.

Univerzita třetího věku v regionech 2017

Masarykova univerzita v rámci tohoto projektu realizuje několik kurzů. V loňském roce to byly kurzy:

  1. Trénování paměti a dalších kognitivních dovednosti (modul 1 a modul 2).
  2. Duševní hygiena v seniorském věku.
  3. Slavné osobnosti francouzského filmu.
  4. Slavné osobnosti italského filmu.

V rámci U3V vedeme kurzy Trénování paměti a dalších kognitivních dovedností.

U3V v domovech pro seniory

Z původního vzdělávání v roce 2015 v rozsahu 12 hodin vznikl následně v roce 2016 program sestavený do dvou modulů v délce 24 hodin. Kurz jsme v roce 2017 rozšířili o další pokračování s ohledem na zájem ředitelů sociálních zařízení, ale zejména pak zájem uživatelů sociálních služeb. Pro rok 2018 je tak připraven třetí 12-ti hodinový modul, tj. celkem 36 hodin výuky a cvičení.

Z původního vzdělávání v roce 2015 v rozsahu 12 hodin vznikl následně v roce 2016 program sestavený do dvou modulů v délce 24 hodin. Kurz jsme v roce 2017 rozšířili o další pokračování s ohledem na zájem ředitelů sociálních zařízení, ale zejména pak zájem uživatelů sociálních služeb. Pro rok 2018 je tak připraven třetí 12 – ti hodinový modul, tj. celkem 36 hodin výuky a cvičení.

Původního pilotního projektu v roce 2015 se zúčastnilo 24 účastníků (prům. věk 69 let). V roce 2016 se již přihlásilo k účasti celkem pět domovů pro seniory. Z toho jeden domov v Habrovanech si vyžádal pokračovací kurz. Kurzů se zúčastnilo celkem 79 účastníků (prům. věk 78 let).

Pozitivní reference účastníků zvýšily v roce 2017 zájem o tuto formu vzdělávání a přihlásila se kromě krajských zařízení i sociální zařízení zřizováná městy – domovy pro seniory v Brně (Domov pro seniory Foltýnova, Domov pro seniory Vychodila /Tábor), Znojmě (Centrum sociálních služeb Znojmo ) a Lipníku nad Bečvou. Celkem se v loňském roce projektu zúčastnilo deset domovů pro seniory a mimo U3V projevila zájem Městská knihovna společně se Sociálními službami Lipník nad Bečvou. Počet účastníků v na našich kurzech v roce 2017 byl 180 (prům. věk 81 let).

 

Projektu „Univerzita třetího věku v regionech“ se na 108 pracovních setkáních v kurzech „Trénování paměti a dalších kognitivních dovedností“ zúčastnilo celkem 283 účastníků, z toho 71 mužů, 212 žen, v půměrném věku 79 let.

U3V v domovech pro seniory

Trénování paměti a dalších kognitivních dovednosti

Kurz (modul) sestává z 6-ti pracovních setkání v délce dvou vyučovacích hodin (90 minut).  V úvodu každého setkání je přednáška zaměřená na odborná témata související se zdravím, fungováním mozku a informace o kognitivních funkcích. Následují sady různých her a cvičení zaměřených na procvičování jednotlivých kognitivních funkcí.

Trénujeme paměť, pozornost, prostorovou orientaci, zpracování informací, výkonné funkce, vyjadřovací schopnosti, logické myšlení, představivost, počítání, pohybová a koordinační cvičení  a smysly – čich, sluch, zrak, hmat. Pro zpestření programu doplňujeme poezii a zpěv.

Vzdělávání pracovníků v sociálních sluzbách.

Průměrný počet účastníků v kurzech je cca 15. S přihlédnutím na průměrný věk 79 let, určitá zdravotní i kognitivní omezení je nezbyné, aby se kurzů současně s uživateli zúčastňovaly i pracovnice/pracovníci v sociálních službách. V průběhu kurzů poskytují uživatelům nezbytnou podporu, pomáhají s vysvětlováním cvičení, orientací v úkolech a vedou je k nalézání řešení procvičovaných úloh.  Náš praktický poznatek ze spolupráce v kurzech je takový, že často tyto pracovnice/pracovníci, byť s dobrým úmylem, NEVEDOU účastníky k řešení, ale NAPOVÍDAJÍ řešení.  Účastník by měl nalézt řešení sám, byť s podporou. Jinak nemá pocit, že úlohy zvládá sám.

Na základě takto získaných zkušeností z těcho kurzů jsme modifikovali naše akreditované vzdělávací programy a zaměřili je více prakticky na metodickou práci s klientem.  Náplň programů sestává z různých cvičení (v 8-mi hodinovém programu je 30 cvičení) rozdělených podle kognitivních funkcí. V rámci programu se zabýváme metodikou provádění jednotlivých cvičení, účastníci/pracovníci získávají praktické zkušenosti a informace, jak se mohou projevovat různé kognitivní deficity, jak s klientem pracovat (od jednoduchého ke složitějšímu) a jak klást správné návodné otázky, aby klient dospěl k výsledku sám a byl motivován pokračovat v této formě aktivizace.

Více na stránce: Techniky zvyšování kognitivní kondice

Techniky zvyšování kognitivní kondice

 

Univerzita třetího věku v regionech – zúčastněné domovy 2015 – 2017

  1. Domov pro seniory Hodonín (I.)
  2. Domov pro seniory Habrovany (I., II.)
  3. Domov pro seniory Božice (I., II.)
  4. Domov pro seniory Skalice (I., II.)
  5. Domov pro seniory Strážnice (I., II.)
  6. Domov pro seniory Černá Hora (I., II.)
  7. Domov pro seniory Plaveč (I.)
  8. Centrum pro seniory Kyjov (I.)
  9. Domov U Františka Újezd u Brna (I.)
  10. Domov pro seniory Vychodilova, prac. Tábor, Brno (I.)
  11. Domov pro seniory Foltýnova, Brno (I.)
  12. Centrum sociálních služeb Znojmo (I.)
  13. Sociální služby Lipník nad Bečvou/Městská knihovna (I.)
Fotogalerie z realizovaných akcí projektu U3V v regionech – fotografie jsou k nahlédnutí na našich stránkách.

Brno, 16. 1. 2018

Zbyněk Dohnal :