X
    Categories: Univerzita 3. věkuVzděláváníVzdělávání seniorůVzdělávání v sociálních službách

Univerzita třetího věku – vzdělávání seniorů v roce 2018

U3V v regionech

V roce 2018 se do projektu Masarykovy univerzity – Univerzita třetího věku v regionech přihlásilo s cílem vzdělávání seniorů třináct domovů pro seniory v rámci Jihomoravského kraje. Devět domovů zřizovaných Jihomoravským krajem a dvě městská sociální zařízení projevila zájem o programy „Trénování paměti a dalších kognitivních dovedností“.

Pokračovací kurzy vzdělávání seniorů

Nově se do projektu v letošním roce zapojily 4 domovy zřizované Jihomoravským krajem. Jsou to domovy v Jevišovicích, Hostimi, Sokolnici a v Hodoníně.  Do druhého pokračovacího kurzu se přihlásily domovy v Kyjově a v Plavči u Znojma. Vyhověli jsme také žádosti o rozšíření pokračovacích kurzu o třetí modul, které si vyžádaly domovy v Božicích a ve Skalici.

Kromě krajských zařízení opakovaně projevily zájem o kurzy městská zařízení Domov pro seniory Foltýnova (Brno) a Sociální služby Lipník nad Bečvou.

Díky pokračovacím kurzům tak někteří účastníci v letošním roce získali z Masarykovy univerzity již třetí osvědčení o absolvování kurzů.

V prvním pololetí 2018 se konalo v rámci kurzů Trénování paměti a dalších kognitivních dovedností celkem v šestí sociálních zařízeních 36 pracovně vzdělávacích akcí, kterých se zúčastnilo 72 uživatelů sociálních služeb o průměrném věku 79 let. Vzdělávání se současně pravidelně zúčastňovalo 26 pracovnic v sociálních službách, které poskytovaly uživatelům podporu v rámci provádění kognitivních cvičení.

Vzdělávání je legrace

Třetí modul vzdělávání

V rámci třetího modulu 3 jsme se zaměřili více na poznávání Evropy a evropských národů. Cvičení byla, kromě jiného, zaměřená na poznávání vlajek evropských zemí, poznávání jazyků různých evropských národů ze psaného textu nebo mluveného slova.

Jiná cvičení byla zaměřena na evropskou hudbu, hudební skladatele a poznávání lidových písní různých evropských národů.  Evropské zaměření se týkalo i poezie, kde jsme tentokrát zařadili poezii nejen moravských básníků, ale i velikánů jako jsou William Shakespeare a Giovanni Boccaccio. Lidovou hudbu jsme rozšířili z Jižní Moravy také na Jižní Čechy.

Vzdělávání je radost

Neočekávané přínosy kurzů

Domov pro seniory v Božicích, který se letos zúčastnil kurzu vzdělávání již po třetí, umožňuje také v rámci spolupráce s obcí účast na kurzech třem občasnům z obce, kteří vedou v Božicích klub seniorů. Informace, které tak získají a zejména realizovaná cvičení, tito tři účastníci přenáší do klubové činnosti seniorů v obci. Jak jsme se dozvěděli na letoším ukončování třetího kurzu, aktivní senioři v Božicích pak přenáší své poznatky dále na svá vnoučata.

Dochází tak k původně nezamýšlenému „dominovému“  efektu, kdy poznatky z kurzů univerzity třetího věku jsou využívány nejen úživateli sociálního zařízení, ale jsou dále předávány v obci na další seniory a jimi pak na jejich vnoučata, v některých případech i na pravnoučata.

Božice tak ukazují příkladnou spolupráci v rámci sociálních služeb a místní komunity v obci.

Vzdělávání je zábava

Univerzita třetího věku v regionech – zúčastněné domovy v období 2015 – 2018/IV

  1. Domov pro seniory Hodonín – Bažantnice (I.)
  2. Domov pro seniory Habrovany (I., II.)
  3. Domov pro seniory Božice (I., II., III.)
  4. Domov pro seniory Skalice (I., II., III.)
  5. Domov pro seniory Strážnice (I., II.)
  6. Domov pro seniory Černá Hora (I., II.)
  7. Domov pro seniory Plaveč (I.)
  8. Centrum pro seniory Kyjov (I.)
  9. Domov U Františka Újezd u Brna (I.)
  10. Domov pro seniory Vychodilova, pracoviště Tábor, Brno (I.)
  11. Domov pro seniory Foltýnova, Brno (I.)
  12. Centrum sociálních služeb Znojmo (I.)
  13. Sociální služby Lipník nad Bečvou/Městská knihovna (I.)
  14. Sociální služby Lipník nad Bečvou (II.)
  15. Domov pro seniory Sokolnice (I.)
  16. Domov pro seniory Jevišovice (I.)
  17. Domov pro seniory Hostim (I.)

Fotogalerie z realizovaných akcí projektu U3V v regionech – fotografie jsou k nahlédnutí na našich stránkách.

Zbyněk Dohnal :