X
    Categories: Profesní seniorita

Profesní seniorita – pokračování projektu vzdělávání v Baroque

Profesní seniorita - prní projekt v gastronomii, resturace BAROQUE v Kuksu

Profesní seniorita – koncept vzdělávání zaměřený na profesní rozvoj zaměstnanců, pokračoval v polovině ledna 2017. Druhého cyklu vzdělání v rámci programu s názvem Nástroje profesního ukotvení a rozvoje kariéry se zúčastnil tým restaurace v Kuksu,  Baroque – place with taste, s.r.o. Vzdělávání s výcvikem se zúčastnilo dalších 9 klíčových pracovníků. Jedná se prakticky o všechny profese zahrnující kuchyni i obsluhu v restauraci.

Program je založen na osobních zkušenostech účastníků. Jejich hodnocení jsou zapisována na plakáty a vytváří knihovnu názorů a řešení.

Jak jsme uvedli v aktualitě prvního projektu profesní seniority v gastronomii v listopadu 2016, Nástroje profesního ukotvení a rozvoje kariéry jsou nový unikátní licencovaný zahraniční vzdělávací program zaměřený na nácvik zaměstnanců řídit vlastní kariéru a osobní rozvoj. Motivuje ke spolupráci v pracovním týmu, vede ke spoluodpovědnosti za kvalitu odváděné práce. Učí zaměstnance, jak předcházet a řešit konflikty vznikající na pracovišti. Připravuje zaměstnance na to, jak zvládat změny na pracovišti (očekávané i neočekávané). Více o programu: „Nástroje profesního ukotvení a rozvoje kariéry“.

Ukazuje se, že dobrá spolupráce mezi personálem „na placu“ a personálem v kuchyni je klíčová pro úspěch samotné restaurace. Jedná se o kolektiv lidí, který se vytvářel postupně a je složený z lidí, kteří pracovali v různých restauracích a podnicích a přináší si s sebou nejen různé zkušenosti, ale i různé návyky a „zlozvyky“. Zpočátku je vždy velmi obtížné a náročné tým sladit tak, aby fungoval  podle nastaveného společného konceptu, který byl stanoven restaurací. Právě tomuto „doladění“ vztahů, profesionální spolupráci a rozvoji další kariéry zaměstnanců má nápomoci program vzdělávání Nástroje profesního ukotvení a rozvoje kariéry.

Doplňujeme vyjádření účastníků –  co bylo podle účastníků:

NEJUŽITEČNĚJŠÍ:

  • uvědomění, jak aktivně využívat své schopnosti;

    V průběhu realizace si účastníci postupně vytváří podklady pro přípravu osobního plánu.

  • uvědomila jsem si, že své schopnosti získané jinde můžu využívat i v práci;
  • měla jsem možnost se zamyslet nad sebou;
  • uvědomění si změn v práci, budou vždy a vím, jak je zvládnout.

NEJDŮLEŽITĚJŠÍ:

  • uvědomění si, že lidé by se mezi sebou měli vždy domluvit;
  • přivedlo mě to k zamyšlení nad tím, jak si udělat více času i na rodinu;
  • vysvětlení stresu a možnosti zvládání stresu;
  • neumím vybrat jedno téma, líbil se mi celý program;
  • celkově mi to pomohlo, líbilo se mi, že vše na sebe navazuje.
Proč vzdělávat zaměstnance restaurací?

Kurz zahrnuje individuální i skupinová civčení

Majitelé obou restaurací BAROQUE by rádi svým konceptem obou restaurací zvýšili prestiž a úroveň kvalitní gastronomie v naší zemi a s ní souvisejících služeb.

Vzhledem k tomu, že obě restaurace BAROQUE existují teprve krátce, nebylo jednoduché pro tak náročný gastronomický projekt získat dobrý tým zaměstnanců. Lidé v týmu musí být schopni a ochotni se na tak náročném gastronomickém konceptu podílet a věnovat mu i značnou část svého volného času. Důležitou prioritou je, aby nový kolektiv velmi dobře spolupracoval, zejména pokud se týká spolupráce personálu v kuchyni, a tzv. na „place“.

Dobrý a spolupracující tým lidí se netvoří snadno a vyžaduje poměrně dlouhý čas a souhru ve zvládnutí bezpočtu náročných pracovních situacích. Z těchto důvodů se majitelé restaurace rozhodli investovat do vzdělávání svých zaměstnanců, aby se proces „sehrávání“ týmů obou restaurací urychlil. Investice do vzdělávání zaměstnanců považují majitelé za důležitou součást firemní strategiedo restaurace, ve které pracují spokojení zaměstnanci, motivovaní vytvářet pro své hosty prostředí se vkusem a skvělou kuchyní, se budou návštěvníci rádi vracet.

Zbyněk Dohnal :