X
    Categories: Age managementaudit age managementuVzdělávání

Age management audit – chytrá změna v řízení

Age management audit - nová výzva - chytrá změna v řízení

Age management – podpora pro firmy

Nová výzva MPSV ČR na podávání žádostí o finanční podporu z Evropského sociálního fondu je zaměřena na podporu zavádění age management strategie do firem a podniků. Podmínkou pro podání žádosti je zpracovaný age management audit, který je povinnou přílohou žádosti. Age management audit musí být zpracován ještě před podáním žádosti. U schválených projektů budou náklady na age management audit uhrazeny z rozpočtu projektu. Na základě osvědčení realizujeme age management audit pro firmy a organizace.

Age management audit – základ strategie

Age management je promyšlený, vědecky sestavený, dlouhodobě prakticky ověřený a spolehlivý koncept řízení lidských zdrojů a procesů v organizacích, které mají vlastní zaměstnance. Podstatou strategie řízení využívající age management je optimalizace poměru NÁKLADY/VÝNOSY ve využívání pracovního potenciálu zaměstnanců firem a organizací.

Této optimalizace lze dosáhnout zaváděním vhodných opatření zohledňujících věkovou strukturu zaměstnanců.

Opatření jsou navrhována na základě  age management auditu, který vychází z osmi základních vizí age managementu a následného měření indexu pracovní schopnosti zaměstnanců. Měření nebo monitoring je prováděn na základě jednotných zahraničních metodik. Získané podklady slouží pro stanovování strategických cílů a realizačních projektů implementace age management strategie v organizacích, závodech nebo na jednotlivých pracovištích.

Součástí Age management strategie je i pozitivní ovlivňování pracovní schopnosti zaměstnanců a jejich vůle pokračovat v práci i v případě dosažení věku odchodu do důchodu (jedná se zejména o klíčové pracovníky/profese). Pracovní schopnost, vůle a ochota pracovat tvoří začátek řetězce příčin a následků.

Age management podporuje také rozvoj zdrojů zaměstnanců (zdravotní stav; kompetence = vědomosti, dovednosti, vlastnosti; hodnoty; postoje; motivace). Různé aktivity musí být diverzifikovány ve vztahu k různým věkovým skupinám. Koncept zdůrazňuje a využívá rozmanitost a silné stránky různých věkových skupin a převádí je na faktor úspěchu nejen pro jednotlivce, ale i pro celou firmu. Nutno zmínit, že „nejvznešenějším“ a „nejcennějším“ cílem age managementu je potenciál zajistit předpoklady pro kvalitní život zaměstnanců a kvalitní personální zdroje pro úspěšnou budoucnost firmy/organizace.

Další informace na stránkách DONASY s.r.o. – age management

Age management – implementace (procesy a vazby)

Zájemcům o podání žádosti nabízíme ucelený balíček služeb:

  • Zpracování vstupního auditu v souladu s osmi základními vizemi age managementu.

    Schéma procesů při zavádění age managementu

  • Poradenství při podání žádosti o dotaci.
  • Poradenství při přípravě plánu implementace.
  • Měření /monitoring pracovní schopnosti zaměstnanců.
  • Vzdělávání :
  1. Strategie, principy a vize age managementu.
  2. Zdravý životní styl, prevence zdraví, aspekty zdravého stárnutí,  rozvoj kognitivních dovedností.
  3. Program profesní seniority – vzdělávání vyvinuté pro firmy zavádějící age management, autorizace k realizaci programu.
  • Poradenství a monitoring v průběhu realizace projektu | podíl na řízení projektu.
  • Měření a hodnocení impaktů zavedených opatření age managementu.

Žádost a náklady projektu

Žádost o poskytnutí dotace na projekt podává firma, která v projektu popíše, na základě provedené vstupní analýzy, klíčové aktivity v souladu s doporučeními v analýze a navrhne realizaci klíčových aktivit. Navržené klíčové aktivity, které jsou součástí schváleného projektu, jsou hrazeny z poskytnuté finanční dotace projektu. Příjemce dotace obdrží ke schváleným přímým  výdajům paušál ve výši 25 % ke krytí dalších administrativních výdajů s realizací projektu.

Výše dotace a podíl na financování

Výše dotace: min. 750 tis. Kč, max. 5 mil. Kč (částky bez DPH). Financování probíhá v režimu „De minimis“ nebo „blokové vyjímky“. Maximální délka projektu je 36 měsíců.

Příjemce podpory má na realizaci projektu finanční spoluúčast ve výši 15% z celkové výše uznaných přímých nákladů. Na druhé straně, příjemce dotace zahrnuje do nákladů projektu náhradu mezd pracovníků, kteří se zúčastní vzdělávacích akcí, jež jsou součástí klíčových aktivit. Vzhledem k charakteru a struktuře aktivit v projektu tvoří vzdělávání zaměřené na age management a podporu jeho zavádění poměrně značnou část v aktivitách a tedy i nákladech projektu. Lze předpokládat, že spoluúčast na financování bude do značné míry kompenzována formou mzdových náhrad.

Podrobnosti k podmínkám poskytnutí dotace a náležitostem žádnosti o poskytnutí dotace jsou uvedeny na stránkách ESF ČR – projekt 03_17_079.

 

Zbyněk Dohnal :