X
    Categories: Univerzita 3. věkuVzdělávání

Univerzita 3. věku v dalším městském zařízení – Brno, Foltýnova

Univerzita 3. věku - Domov pro seniory Brno, Foltýnova

Domov pro seniory Foltýnova p.o. v Brně je druhým městským zařízením, které se připojilo k projektu Masarykovy univerzity v Brně, Univerzita 3. věku v regionech. Kurzy jsou určeny pro seniory v pobytových zařízeních sociálních služeb a jsou zaměřené na trénování paměti a dalších kognitivních dovedností. Více informací k náplni kurzů je uvedeno na stránce DONASY – Univerzita 3. věku.

Domov pro seniory Foltýnova v Brně – Bystrci patří mezi větší pobytová zařízení sociálních služeb pro seniory s kapacitou více jak 200 lůžek. Zřizovatelem je Statutární město Brno. Zařízení poskytuje dva druhy služeb:

  • Domov pro seniory
  • Domov se zvláštním režimem

Univerzita 3. věku – Domov pro seniory Brno, Foltýnova

Zařízení poskytuje klientům celou řadu aktivit i akcí. Ať už se jedná o poznávací výlety, kulturní akce, sportovní akce a soutěže, činnosti zaměřené na uměleckou činnost, rozvoj zručnosti nebo podporu duševních činností.

V roce 2017 se tato bohatá a pestrá paleta různých aktivit rozšiřuje o vzdělávací kurzy realizované Masarykovou univerzitou přímo v pobytových zařízeních sociálních služeb. Jako první kurz z nabídky vzdělávacích programů bude probíhat od měsíce února 2017 kurz „Trénování paměti a dalších kognitivních dovedností.

Cyklus celkem sedmi setkání byl zahájen úvodním setkáním 13. února 2017. Kurz bude ukončen na sedmém setkání, kde bude účastníkům zástupcem Masarykovy univerzity předáno osvědčení o absolvování kurzu v rámci univerzity 3. věku.

Univerzita 3. věku – trénování paměti a kognitivních funkcí

Projekt byl v roce 2014 zahájen ve spolupráci Masarykovy univerzity a Jihomoravského kraje, který poskytl finanční podporu. Podpora byla určena pro sociální zařízení zřizovaná Jihomoravským krajem. Vzhledem k rostoucí popularitě tohoto programu univerzity 3. věku Masarykovy univerzity v Brně mezi domovy pro seniory, se postupně tento projekt rozšiřuje i mezi městská zařízení Jihomoravském a také v Olomouckém kraji.

Univerzita 3. věku – kurzy v roce 2017

V letošním roce se předpokládá, že se programu Univerzita 3. věku v regionech zapojí 9 domovů pro seniory zřizovaných Jihomoravským krajem. Z městských zařízeních jsou to Centrum sociálních služeb Znojmo a Domov pro seniory Foltýnova.

Kurzy pro rok 2017:
  • Duševní hygiena v seniorském věku
  • Trénování paměti a dalších kognitivních dovedností I, II
  • Slavné osobnosti francouzského filmu

Mapka uvádí domovy pro seniory, kde se dosud konaly kurzy „Trénování paměti a dalších kognitivních dovedností“:

Univerzita 3. věku v regionech Moravy

Zbyněk Dohnal :