X
    Categories: Nezařazené

Projekt U3V v regionech – 28. 3. 2017 byl zahájen druhý cyklus vzdělávání v Božicích.

Univerzita třetího věku v regionech Jižní Moravy

Druhý modul vzdělávání „Trénink paměti a dalších kognitivních funkcí“, v rámci projektu univerzity třetího věku v regionech (Masarykova univerzita v Brně), byl 28. března 2017 zahájen prvním setkáním v Domově Božice. Domov Božice je tak druhým domovem pro seniory zřizovaný Jihomoravským krajem, který v roce 2017 zahajuje tyto kurzy na Jižní Moravě.

Domov  Božice, p.o., poskytuje dva typy sociálních služeb:

  1. Domov pro seniory – poskytujeme služby sociální péče osobám, které se v důsledku svého věku a zdravotního stavu ocitly v nepříznivé sociální situaci.
  2. Domov se zvláštním režimem – poskytuje pobytovou klientům, kteří mají sníženou soběstačnost z důvodu Alzheimerovy nemoci a ostatních typů demence, jejichž situace vyžaduje pravidelnou pomoc jiné fyzické osoby.

Univerzita třetího věku v regionech Jižní Moravy

Jaké jsou nejčastější specifické projevy klientů s demencí?
  • Porucha paměti (nemocný zapomene, co se odehrálo před chvíli, ale dlouhodobá paměť zůstává déle zachována, vrací se do dětství);
  • porucha orientace (dezorientace časem, místem, prostorem a později i vlastní osobou, nepoznává blízké osoby);
  • problémy s vykonávání běžných činností (při oblékání, ranní a večerní hygieně a stravování);
  • problémy s komunikací (nerozumí nebo si nedokáže vybavit slovo);
  • problémy s chováním(agresivita, neklid nebo depresivita, která může mít skrytý význam, např. strach, nedůvěra). [zdroj: Domov Božice]

Univerzita třetího věku v regionech Jižní Moravy

Historie domova sahá až do roku 1892. Stavební objekt, ve kterém se domov nachází, byl vybudován v letech 1894 – 1895 a sloužil jako útulek pro přestárlé lidi. Správy ústavu se po jeho posvěcení ujaly v roce 1895 Milosrdné sestry sv. Karla Boromejského. Domov prošel v průběhu své historie řadou změn – dívčí škola a penzionát, středisko pro sirotky, měšťanská škola. V roce 1960 se domov důchodců stal součástí Ústavu sociální péče Okresního národního výboru. Svou roli v oblasti sociální péče o seniory plní dodnes.

První cyklus vzdělávání v rámci Univerzity třetího věku, Masarykovy univerzity v Brně, se konal v průběhu minulého roku (2016) realizací prvního modulu kurzu „Trénink paměti a dalších kognitivních funkcí“.

Vzhledem k zájmu uživatelů sociálních služeb o další vzdělávání v rámci kurzu „Trénink paměti a dalších kognitivních funkcí“ se Domov Božice přihlásil k druhému modulu vzdělávání i v roce 2017.

Zbyněk Dohnal :