X

Elektřina

Cena elektřiny, kterou hradí zákazník, se skládá z části regulované Energetickým regulačním úřadem, pokrývající náklady spojené s poskytováním služeb elektroenergetické sítě v místě spotřeby elektřiny, a z části neregulované (tzv. ceny silové elektřiny), která je tvořena na trhu s elektřinou.

A. Regulovaná část ceny se podle energetického zákona nazývá „cena služby přenosové soustavy“ nebo „cena služby distribuční soustavy“ a obsahuje následující složky:

  1. cena zajištění přenosu elektřiny nebo cena zajištění distribuce elektřiny, která je třísložková:
    • cena za rezervovaný příkon ze smlouvy o připojení v Kč/MW/měsíc nebo v případě zákazníků na hladině nízkého napětí v Kč/A/měsíc (rezervovaný příkon je nahrazen proudovou velikostí hlavního jističe před elektroměrem v A),
    • cena za místo připojení v Kč/místo připojení/měsíc,
    • cena za použití sítí vztažená k MWh odběru elektřiny.
  2. Cena za činnosti operátora trhu včetně poplatku na činnost Energetického regulačního úřadu, která je stanovena jako samostatná složka ceny v Kč/odběrné místo/měsíc,
  3. cena za systémové služby je stanovena jako samostatná složka ceny vztažená na jednotku rezervovaného příkonu v Kč/MW/měsíc. Pro účely účtování služby zákazníkovi na hladině nízkého napětí je tato cena integrována (započítána) do složky ceny zajištění distribuce elektřiny vztažené na proudovou hodnotu hlavního jističe před elektroměrem v A,
  4. složka ceny na podporu elektřiny z podporovaných zdrojů energie, která je stanovena jako samostatná cena vztažená na jednotku rezervovaného příkonu v Kč/MW/měsíc., která jsou zveřejňována v Energetickém regulačním věstníku pro elektřinu a plyn.

Regulované ceny jsou stanoveny cenovými rozhodnutími Energetického regulačního úřadu (ERÚ) formou Energetického regulačního věstníku.

Vývoj cen energií na energetické burze

B. Neregulovaná cena – cena za dodávky silové elektrické energií.

  • V e-aukci je možné soutěžit jen o neregulovanou cenu za energii. Neregulovaná cena se odvíjí od tržní ceny na energetických burzách.

Zdroj: ERÚ

Jaké jsou podklady pro zadání e-aukce:

  • Informace k podkladům zadání e-aukce na elektřinu nebo plyn jsou uvedena na letáku ZDE

Všechny potřebné údaje (kromě odběrových diagramů) jsou uvedeny na ročním vyúčtování dodávek elektřiny – faktura dodavatele.

Pokud si s přípravou podkladů nevíte rady, zavolejte nebo napište. Zadání připravíme za vás.

Při změně dodavatel elektrické energie je možné využít dvě možnosti uzavírání smluv:

  • Uzavření samostatné smlouvy o dodávce elektřiny (§50 odst. 1 energetického zákona) s přenesením odpovědnosti za odchylku a uzavření samostatné smlouvy s distributorem (při další změně dodavatele elektřiny se uzavírá jen nová smlouva o dodávce elektřiny, smlouva s distributorem se nemění).
  • Uzavření smlouvy o sdružených službách dodávky elektřiny (§50 odst. 2 energetického zákona) – smlouvu s distributorem uzavírá nový dodavatel elektřiny vždy při změně dodavatele). Smlouva musí ze zákona obsahovat ustanovení o přenesení odpovědností za odchylku.

Máte zájem o e-aukci elektřiny? Napište nám!