X
    Categories: Nezařazené

Získali jsme certifikát Český systém kvality služeb

V roce 2015 jsme získali jako jedna z prvních vzdělávacích organizací certifikát Český systém kvality služeb (http://www.csks.cz/dr-cs/184-.html), který je zaměřený na kvalitu služeb v oblasti cestovního ruchu a navazujících služeb.

Pro zaměstnavatele i zaměstnance v oboru gastronomie a ubytovacích služeb nabízíme a realizujeme unikátní licencovaný vzdělávání vzdělávací program „Nástroje profesního ukotvení a rozvoje kariéry“ (tzv. program Profesní seniorita).

Program je zaměřený na profesní růst pracovníků, jejich motivaci k celoživotnímu vzdělávání, řízení a rozvoji vlastní pracovní kariéry a významně přispívá ke zlepšení vztahů na pracovišti, rozvoji mezigenerační kolegiality, zlepšuje vztahy a vazby k zaměstnavateli (odtud „profesní ukotvení“) a snižuje u zkušených a kompetentních zaměstnanců tendence hledat jiné zaměstnání, případně u starších zaměstnanců odcházet do předčasného důchodu.

Co je Český systém kvality služeb?

Český systém kvality služeb je dobrovolný inovativní nástroj, který systematickým způsobem pomáhá  ke zvyšování kvality služeb v organizacích v oblasti cestovního ruchu a v navazujících službách. Vlastníkem systému je Ministerstvo pro místní rozvoj ČR a realizátorem Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism.

Koncepce systému vychází z jednoduchých zásad řízení kvality. Zapojeným organizacím systém umožňuje postupně získat odborné i praktické znalosti z oblasti řízení kvality ve službách a další odborné kompetence, které mohou využít při rozvoji svého podnikání.

Hlavní principy systému:

  • Zaměření na očekávání a spokojenost zákazníka.
  • Podpora technických předpokladů kvality služeb cestovního ruchu.
  • Rozvoj měkkých předpokladů kvality a dalších dovedností.
  • Respekt vůči specifickým potřebám zapojených organizací.
  • Zaměření na efektivní komunikaci mezi vedením, zaměstnanci, zákazníky organizace a ostatními stranami, jako např. dodavatele.
  • Rozvoj firemní kultury v organizaci.

Český systém kvality služeb byl vytvořen s využitím licence německého systému Service Qualität Deutschland (SQD), který byl zaveden pře vice než deseti lety a  přispívá k rozvoji kvality služeb v Německu. Systém byl ve spolupráci s odborníky na oblast kvality služeb a cestovního ruchu analyzován a následně přizpůsoben pro aplikaci v českém prostředí.  Výsledný systém má ambice stát se v České republice respektovaným nástrojem, který přispěje ke zvýšení kvality poskytovaných služeb, jejichž úroveň je dlouhodobě v České republice vnímaná jako nedostatečná.

Obdobné programy existují řadu let ve Španělsku, Švýcarsku, Francii, Velké Británii a dalších evropských zemích.

Zdroj informací: www.csks.cz

 

Zbyněk Dohnal :