X

Plánování v sociální práci – tvorba společného plánování a hodnocení

Od 1. ledna 2018 platí změna katalogu prací, která byla uveřejněna ve Sbírce zákonů, částka 140, ze dne 30. 11. 2017. Jedná se o Nařízení vlády č. 399/2017, kterým se mění nařízení vlády č. 222/2010 Sb., o katalogu prací ve veřejných službách a správě, nařízení vlády č. 302/2014 Sb., o katalogu správních činností, a nařízení vlády č. 104/2005 Sb., kterým se stanoví katalog činností v bezpečnostních sborech, ve znění pozdějších předpisů. Viz strana č. 4413 uvedené Sbírky zákonů v části „2.08.02 SOCIÁLNÍ PRACOVNÍK“.

Změny pro oblast sociálních služeb týkají zejména sociálních pracovníků a doplňují a mění provádění činností v platových třídách 10 až 13.

Důležitou součástí je také tvorba společného plánování a hodnocení  (tř. 10) a poskytování odborného sociálního poradenství a tvorba individuálních plánů v jeho rámci (tř. 11).

Kvalitní zpracování individuálních plánů, jejich vyhodnocování, aktualizace a dohlížení na průběžnou realizaci je v mnoha ohledech závislé na individuálních schopnostech a zkušenostech sociálních pracovníků a nebývá vždy silnou stránkou sociální práce.

Správné plánování je základem úspěchu k dosahování pozitivních změn, ať už se týká vlastní kariéry nebo osobních plánů rozvoje. To se týká všech oblastí lidské činnosti, nejen sociálních služeb. Příprava individuálních plánů pro jiné lidi/klienty je o to složitější, že je důležité nejprve správně identifikovat schopnosti, dovednosti, zájmy a potřeby klienta a na jejich základě připravit realizovatelný záměr/plán realizace. Zkušenosti z praxe ukazují, že lidé obecně mají problém se stanováním cílů a jejich naplňováním.  Je to dovednost, kterou se musí každý nejprve naučit.

Plánování pro pracovníky v sociálních službách

V loňském roce 2017 jsme získali akreditaci na dva vzdělávací programy, které jsou zaměřené na výcvik při sestavování plánů pro růst vlastní kariéry pracovníků v sociálních službách. Programy jsou sestaveny prakticky a probíhají formou výcviku. V rámci skupinové metody účastníci identifikují své silné stránky, diskutují a hledají řešení různých problémů formou případových situací, stanovují si své cíle (pracovní i osobní) v různých oblastech života a v závěru jsou vedeni k sestavení seberealizačního záměru, který si konkretizují zápisem do svého pracovního materiálu.

Plánování v sociální práci

Naučené metody jsou pak účastníci schopni využít i při práci s klienty – identifikace schopností, dovedností, potřeb, stanovování cílů a průběžné hodnocení dosahovaných změn a cílů.

Program je sestaven na vědeckém základu a využívá různé metody skupinové práce dlouhodobě ověřené v praxi.

Jedná se o výcvikové programy v rozsahu 16 vyučovacích hodin:

  • Profesní rozvoj pracovníků v sociálních službách; č. a.: A2017/0044-SP/PC (pro pracovníky v sociálních službách a sociální pracovníky).
  • Plánování profesního rozvoje zaměstnanců v sociálních službách; č. a.: A2017/0126-SP/VP (pro vedoucí pracovníky a sociální pracovníky).

Další informace si můžete stáhnout ZDE nebo na stránce NAŠE KURZY.