Komodita potravin je téměř ideální pro využití projektu dynamického ověřování nákupních podmínek. V rámci projektu dochází k pravidelnému a průběžnému prověřování cenových a dodacích možností zúčastněných dodavatelů. V případě, že ceny mají růstový charakter, dochází vlivem konkurenčních nabídek k výraznému omezování cenového růstu. V opačném případě, tedy při poklesu cen lze zachytit tyto trendy prakticky okamžitě a dochází ke snižování ceny v maximální možné míře.
Pravidelné porovnávání cenových hladin přináší velké úspory v nákladech na nákupy potravin. Míra dosaženého snížení nákladů se liší v závislosti od skupiny potravinářských výrobků, nakupovaného množství, ale je také závislá na spádové oblasti dodavatelů. Obecně platí, že čím větší město, tím více dodavatelů a tím lepších výsledků je dosahováno.
Z praktického hlediska se nákupní skupiny rozdělují do pěti hlavních skupin:
- ovoce a zelenina,
- pečivo,
- maso, masné výrobky a mražené výrobky,
- mléko a mléčné výrobky a (v) koloniál.
Intervaly opaková
Reference: Projekt realizujeme devátým rokem ve Vojenské nemocnici Brno. Výsledky poptávkových řízení jsou nahrávány do informačního systému a pomáhají v orientaci u objednávek a kontrole dodacích cen dodavatelů.