X

Potraviny

Potraviny patří do jedné z komodit s nejvíce proměnlivými cenami v průběhu kalendářního roku. Realizujeme pravidelná výběrová nebo poptávková řízení s využitím elektronických nástrojů k tomu, abychom zajistili našim klientům optimální cenové nabídky pro nákup potravin v daném regionu, období a čase.

Komodita potravin je téměř ideální pro využití projektu dynamického ověřování nákupních podmínek. V rámci projektu dochází k pravidelnému a průběžnému prověřování cenových a dodacích možností zúčastněných dodavatelů. V případě, že ceny mají růstový charakter, dochází vlivem konkurenčních nabídek k výraznému omezování cenového růstu. V opačném případě, tedy při poklesu cen lze zachytit tyto trendy prakticky okamžitě a dochází ke snižování ceny v maximální možné míře.

Pravidelné porovnávání cenových hladin přináší velké úspory v nákladech na nákupy potravin. Míra dosaženého snížení nákladů se liší v závislosti od skupiny potravinářských výrobků, nakupovaného množství, ale je také závislá na spádové oblasti dodavatelů. Obecně platí, že čím větší město, tím více dodavatelů a tím lepších výsledků je dosahováno.

Z praktického hlediska se nákupní skupiny rozdělují do pěti hlavních skupin:

  1. ovoce a zelenina,
  2. pečivo,
  3. maso, masné výrobky a mražené výrobky,
  4. mléko a mléčné výrobky a (v) koloniál.

Intervaly opakování jednotlivých výběrových řízení se liší podle nákupních skupin a jsou také závislé na lhůtách, po kterou dodavatelé poskytují garance ceny. Lhůty se pochybují v rozmezí od 30 dnů u ovoce a zeleniny až po 180 dnů u pečiva. Požadavek na neúměrně dlouhé cenové garance zvyšuje konečnou nákupní cenu.

Reference: Projekt realizujeme devátým rokem ve Vojenské nemocnici Brno. Výsledky poptávkových řízení jsou nahrávány do informačního systému a pomáhají v orientaci u objednávek a kontrole dodacích cen dodavatelů.

Máte zájem o e-aukce na dodavatele potravin? Napište nám!