X

Energie

Sjednávání cenových a dodacích podmínek s dodavateli energií s využitím e-aukcí je jednou z možností, jak si ověřit, zda právě v době, kdy podmínky za dodávky energie sjednáváte pro další období, obdržíte opravdu ty nejlepší ceny. Jak ukazuje dlouholetá praxe od roku 2005, e-aukce je nejjednodušší řešení, jak získat nejvýhodnější cenu ze elektřinu nebo zemní plyn.

Základní právní normou v energetice je zákon č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon).

Přehled právních předpisů platných v energetice je uveřejněn na stránkách Energetického regulačního úřadu v části “Právní předpisy a soudní rozhodnutí”.

Podklady pro přípravu zadání e-aukce na energie je možné si stáhnout ZDE.

POZOR na smlouvy: přesto, že se hodně dodavatelů energií přihlásilo k dodržování Etického kodexu obchodníka v energetických odvětvích, ne vždy všichni tito dodavatelé kodex dodržují. Seznam dodavatelů, kteří se zavázali kodex dodržovat je i dispozici na stránkách ERU. Zde je také možno si stáhnout textové znění kodexu.

Pokud se chystáte uzavírat smlouvu s novým dodavatelem, ověřte si, jestli je uveden na seznamu dodavatelů, kteří se zavázali kodex dodržovat. Závazek dodavatele dodržovat kodex vás sice 100% neochrání, ale je pořád větší pravděpodobnost korektního chování, než u dodavatelů, kteří se ke kodexu nahlásili.

Pokud dodavatel na seznamu není, doporučujeme s takovým dodavatelem smlouvu neuzavírat. Náprava různých „kliček“ a „přehlédnutí“ vás může v konečném důsledku stát více peněz a času, než domnělá úspora za dodávky energii.