X
    Categories: Univerzita 3. věkuVzdělávání

Univerzita 3. věku – město Znojmo zahájilo kurzy roku 2017

Univerzita 3. věku - trénování paměti a kognitivních funkcí

Centrum sociálních služeb Znojmo zahájilo 9. února 2017 letošní kurzy Univerzity 3. věku (U3V) Masarykovy univerzity v Brně. Kurzy jsou určeny pro seniory v pobytových zařízeních sociálních služeb a jsou zaměřené na trénování paměti a dalších kognitivních dovedností.

Senioři, kteří se kurzu zúčastní, se tak stávají studenty Masarykovy univerzity. Po absolvování šesti lekcí zaměřených zejména na procvičování kognitivních funkcí obdrží účastníci evidenční list univerzity, které jsou předávány na slavnostním setkání. Zažijí tak svou malou „promoci“. Více informací k náplni kurzů je uvedeno na stránce DONASY – Univerzita 3. věku.

Univerzita 3. věku – trénování paměti a kognitivních funkcí

Centrum sociální služeb Znojmo je prvním městským zařízením, které se zapojilo do programu „Univerzita 3. věku v regionech.

Projekt byl v roce 2014 zahájen ve spolupráci Masarykovy univerzity a Jihomoravského kraje, který poskytl finanční podporu. Podpora byla určena pro sociální zařízení zřizovaná Jihomoravským krajem. Vzhledem k rostoucí popularitě tohoto programu Univerzity 3. věku Masarykovy univerzity v Brně mezi domovy pro seniory začalo o tento druh vzdělávání projevovat stále více sociálních zařízení v Jihomoravském a také v Olomouckém kraji.

 

Univerzita 3. věku – kurzy v roce 2017

V letošním roce se předpokládá, že se programu Univerzita 3. věku v regionech zapojí 9 domovů pro seniory zřizovaných Jihomoravským krajem.

Mimo krajské dotace projevily zájem i městská zařízení: Domov pro seniory Foltýnova v Brně, Centrum sociálních služeb Znojmo a Centrum sociálních služeb Lipník nad Bečvou (Olomoucký kraj).

Kurzy pro rok 2017:

  • Duševní hygiena v seniorském věku
  • Trénování paměti a dalších kognitivních dovedností I. a II.
  • Slavné osobnosti francouzského filmu

V loňském roce se do realizace projektu U3V v regionech zapojilo celkem devět sociálních zařízení a zúčastnilo se 150 účastníků z řad uživatelů sociálních služeb. Věkovou strukturu účastníků uvádí graf.

Univerzia 3. věku v regionech 2016

Zbyněk Dohnal :