X

Řízení projektů

Age management - příležitost k růstu

Cílem zavedení age management strategie ve firmě je zachování vysoké úrovně pracovní schopnosti zaměstnanců v průběhu jejich aktivního života, jejich motivace pracovat ve firmě, která vychází vstříc jejich měnícím se zdrojům v průběhu častu a spoluúčast na realizaci strategických cílů. Zavedení age managementu předchází audit, který má za úkol zmapovat osm klíčových oblasti age managementu a na základě výsledků navrhnout cíle a realizační kroky. Řízení projektů implementace age managementu podle závodů/ pracovišť probíhá jako dílčí kroky vycházející z celkové strategie.

Age management koncept

byl vyvinut jako reakce na dvě reálně probíhající zásadní změny. Ta první vyplývá z demografických změn souvisejících se změnou věkové struktury obyvatelstva nejen v rámci Evropské unie, ale i v ostatních vyspělých zemích ve světě. Ta druhá změna souvisí s dalekosáhlými změnami, které vyplývají z nástupu tzv. Průmyslu 4.0 a v horizontu dalších let budou významně ovlivňovat také trh práce a procesy mezigenerační obměny pracovníků.

Stárnutí ovlivňuje každého z nás: jednotlivce, firmy, organizace, ekonomiku a celou společnost překračující hranice národních států. Současně přináší nové výzvy, jak ve vztahu k rozvoji technologií, tak ve vztahu průmyslu 4.0 generace.

Tyto změny kladou nové nároky a výzvy na organizaci a řízení firem, promítají se do trhů zboží i služeb, ovlivňují zdravotní a sociální systémy a v neposlední řadě jsou důležité pro život každého člověka. S ohledem na prodlužující se věk není v dnešní době výjimkou, že se potkávají čtyři až pět generací. Finanční tlaky na důchodové systémy kladou požadavky na oddálení výplaty důchodů. To znamená prodloužení aktivního pracovního věku zaměstnanců.

Age management a pracovní schopnost

Pokroky ve zdravotnictví a zdravotní péči na straně jedné prodlužují lidský život, na straně druhé však  jdou ruku v ruce se vzrůstem prevalence novodobých onemocnění, která jsou často spojována s věkem. Výsledky moderní vědy však ukazují, že příčnou není ani věk jako takový, ale životospráva obyvatel v průběhu celého života. Jedním z důležitých ukazatelů, který rozhodně zdraví neprospívá je stres na pracovišti. V důsledku dlouhodobého stresu dochází k rozvoji různých onemocnění  ve věku nad 40 let a z toho vyplývající nemocnost a snižování indexu pracovní schopnosti zaměstnanců.

Součástí age management strategie je tedy také zvýšená preventivní zdravotní péče o zaměstnance. Důležitou součástí je pak systém celoživotního vzdělávání. Jedním ze základních vzdělávacích programů pro zaměstnance je program profesní seniority. Jedná se o program, který má za cíl změnit postoje a priority zaměstnanců tak, aby se dokázali lépe vyrovnávat se změnami na pracovišti a aby se naučili pozitivně plánovat a ovlivňovat svou osobní profesní kariéru. Program nabízíme pod názvem „Nástroje profesního ukotvení a rozvoje kariéry„.

Auditor age managementu
Age management strategie

Age management je základem firemní strategie v personální práci

Cílem strategie age managementu je udržení zdrojů zaměstnanců na vysoké úrovni. Těmito zdroji pracovní síly jsou především zdraví zaměstnanců a jejich funkční kapacita, dále pak jejich kompetence, hodnoty, postoje a motivace. Při dobře nastavené strategii age managementu je práce plánována a organizována v souladu s aktuálními zdroji zaměstnanců v dané věkové skupině. Cílem firem řídících se dle AGE MANAGEMENT strategie je tedy slaďování nároků práce s měnícími se zdroji zaměstnanců v průběhu času, kdy jsou zaměstnáni v organizaci a jak se v průběhu zaměstnání „přesouvají“ do různých věkových skupin.

Age management pro všechny věkové skupiny

Age management pracuje se všemi věkovými skupinami v aktivním pracovním věku – počínaje absolventy škol, přes rodiče malých dětí, zaměstnance pečující o stárnoucí rodiče a stárnoucí zaměstnance. Každá z těchto skupin je specifická a disponuje rozdílnými zdroji. V průběhu roku 2017 jsme získali osvědčení pro realizaci age management auditu.

Ke stanovení priorit, hlavních aktivit a strategických cílů pro age management je důležité zpracovat kvalitní „Age management audit„. Audit má za úkol zmapovat všechny klíčové oblasti organizace. Zejména se jedná o oblast firemní kultury, oblast péče o zaměstnance a oblast personálních činností. Audit provádíme v souladu s hlavními principy strategie age managementu tak, jak jsou popsány v „bibli“ zakladatele tohoto konceptu profesora Juhani IlmarinenaTowards a loneger worklife!

Průmyslové a výzkumné projekty

Výzkumné laboratoře pro produkty moderní medicíny

Produkty tkáňového inženýrství

Projekt NEXT-M (New Emerging XCell Therapies for the Market ) vychází z dlouhodobého inovačního záměru  společnosti PrimeCell a.s., která se snaží pokrýt rychle rostoucí poptávku po produktech moderní medicíny, zvláště produktech tkáňového inženýrství a buněčné terapie. Cílem projektu je výrazné zvýšení užitné hodnoty stávajících biomedicínských produktů pro léčbu akutních a chronických poškození především pohybového ústrojí člověka.

Na základě pověření investorem PrimeCell a.s. jsme zajišťovali a realizovali následující činnosti:

  • Řízení a organizaci přípravy a zhotovení všech stupňů projektové dokumentace včetně inženýrské činnosti.
  • Výběrová řízení na:
    • zhotovitele projektové dokumentace,
    • výběrové řízení na dodavatele technologií a stavby.
  • Řízení a koordinace vývoje technický řešení, umožňujících využití nanotechnologií v produktech moderní medicíny.
  • Řízení a koordinace stavebních prací, dodávek a montáže technologií.
  • Koordinace činností souvisejících s uváděním projektu do provozu.

Inovace Národního tkáňového centra

Tkáňové transplantáty

Projekt „Inovace Národního Tkáňového Centra“ vychází z rostoucích potřeb trhu ČR (a EU) po tkáňových transplantátech, které jsou vyrobeny moderními/účinnějšími způsoby zpracování a v unikátním prostředí odpovídajícím novým legislativním požadavkům (zákon č. 296/2008 Sb.).

Cílem projektu bylo zvýšení užitné hodnoty stávajících tkáňových a buněčných transplantátů společnosti Tkáňového Národního Centra a.s. tak, aby byly nadále konkurenceschopné na tuzemském trhu i trhu EU, zavedením specializované zpracovatelské technologie umístěné v prostorách s regulovanou třídou čistoty vzduchu.

Pro investora Národní Tkáňové Centrum a.s. jsme realizovali následující činnosti:

  • Řízení a organizaci přípravy a zhotovení všech stupňů projektové dokumentace včetně inženýrské činnosti.
  • Výběrová řízení na
    • zhotovitele projektové dokumentace,
    • výběrové řízení na dodavatele technologií a stavby.
  • Řízení a koordinace činností zaměřených na nalezení nových technických řešení pro unikátní pracovní postupy.
  • Návrh a vyřešení unikátního izolátorového pracoviště pro výrobu tkáňových transplantátů v prostorách s třídou čistoty “A”.
  • Řízení a koordinace stavebních prací, dodávek a montáže technologií.
  • Koordinace činností souvisejících s uváděním projektu do provozu.

Výzkumné centrum bioimplantologie

Předmětem projektu VCB je systematické propojení transplantologie, somatobuněčné terapie a materiálového inženýrství v rozšířeném výzkumném centru NTC a.s. tak, aby bylo dosaženo vyšších stupňů inovace, která je spojena s vyšší užitnou hodnotou a funkčností (dosažení nových kvalit díky VaV).

Předmětem projektu je také rozvoj stávajícího know-how společnosti v oblasti transplantologie a jeho kombinace se špičkovými metodami biotechnologie a kultivace lidských buněk, jde o high-tech techniky v nadnárodním měřítku, jelikož v ČR dosud obdobný záměr nebyl realizován.

Pro investora Národní Tkáňové Centrum a.s. jsme realizovali následující činnosti:

  • Řízení a organizaci přípravy a zhotovení všech stupňů projektové dokumentace včetně inženýrské činnosti.
  • Výběrová řízení na
    • zhotovitele projektové dokumentace,
    • výběrové řízení na dodavatele technologií a stavby.
  • VŘ zadávaná dle pravidel OPPI.
  • Řízení a koordinace stavebních prací, dodávek a montáže technologií.
  • Koordinace činností souvisejících s uváděním projektu do provozu.